Het verzorgen van je keepershandschoenen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Hoe onderhoud je jouw keepershandschoenen ?

Verzorgen van je Keepersaction keepershandschoenenHet belangrijkste materiaal voor een keeper zijn uiteraard zijn handschoenen.


Nog belangrijker is, na aanschaf van je keepershandschoenen, hoe onderhoud ik mijn handschoenen zodat ik er zo lang mogelijk mee kan doen? Het belangrijkste aspect bij keepershandschoenen is de foamlaag. Alle keepershandschoenen hebben een foamlaag, deze laag zorgt voor grip op de bal en zorgt ervoor dat dit het ‘wegslippen’ van de bal voorkomt. 

Voor het eerste gebruik:

Het is het verstandig de handschoenen nat te maken met gewoon kraanwater, leg ze bijvoorbeeld een tijdje, ca. 20-30 minuten in een bak of in een gootsteen met leidingwater. Je spoelt dan het conserveermiddel uit de foamlaag waardoor de grip optimaal wordt. Na een wedstrijd of training kun je de handschoenen met lauw water afspoelen. Knijp het overtollige water weg, nooit uitwringen, dit leidt tot schade aan de foamlaag. 

Houdt de foamlaag na het eerste gebruik altijd vochtig! Foam is gemaakt van latex, dit is een natuurproduct. Als je de handschoenen gebruikt hebt gaat dit materiaal ‘werken’ en vanaf dat moment moet je ervoor zorgen dat de handschoenen vochtig blijven. (denk hierbij vooral aan de zomer- en winterstop).

Vochtige handschoenen zorgen voor een betere grip en het is daarom aan te raden voor aanvang van de wedstrijd de handschoenen te bevochtigen; leg bijvoorbeeld en drinkfles in je goal om zo nu en dan je handschoenen te bevochtigen. Latex is zoals gezegd een natuurproduct en is kwetsbaar als het droog is, elke wrijving geeft kans op korrelvorming en elke volgende wrijving veroorzaakt een soort ketting reactie, een korrel worden korrels en vervolgens een kale plek doordat de korrels van de ondergrond afvallen. Gebruik dus je handschoenen enkel om te keepen en ga er niet mee in de netten hangen of met je open handen over het kunstgras glijden. Gegarandeerd dat je ze dan stuk maakt.

Het drogen van de handschoenen :
Nooit in de zon of op een warmtebron! Leg de handschoenen op een schaduwplek en laat ze daar drogen. De handschoen kun je ook in een handdoek bewaren. De handdoek moet voorkomen dat het foam tegen elkaar aan
opdroogt. Bewaar je handschoenen tevens in een (handschoenen)tasje of plastic zak. 

Jeugdkeeper:
Een jeugdkeeper hoeft niet gelijk de duurste en beste handschoenen te kopen die er zijn. De kracht van de schoten die hij/zij te verwerken krijgt is niet dusdanig hard dat dit gelijk het beste en duurste materiaal rechtvaardigt. Net
zo belangrijk is de pasvorm van de handschoen, koop deze nooit te krap, bij het vochtig worden gaat de handschoen wat krimpen waardoor er scheuren in de naden kunnen ontstaan. Ook zal de dempende werking van de foamlaag minder werken bij een te strakke handschoen. De handen van jeugdkeepers kunnen binnen 1 seizoen wel met 1 handschoenmaat groeien. Koop daarom ook nooit je nieuwe handschoenen bij het einde van een seizoen. 

Training:
Het beste is om 2 paar handschoenen te gebruiken, één paar wedstrijdhandschoenen en één paar trainingshandschoenen. Veel amateurkeepers spelen en trainen met 1 paar handschoenen, hierdoor ben je in een seizoen veel duurder uit omdat je handschoenen dan binnen enkele weken versleten zijn.

Tip:
Begin een wedstrijd niet met nieuwe handschoenen. Vanuit de fabriek wordt een beschermlaag meegegeven aan de foamlaag, wat de grip beïnvloedt. Train daarom enkele malen met nieuwe handschoenen alvorens wedstrijden te gaan keepen. 

Keepersaction wenst je veel plezier en veel wedstrijden waarbij je de nul kunt houden met je mooie keepershandschoenen.

Please publish modules in offcanvas position.

Deze website maakt gebruik van cookies om de benodigde functionaliteit van de website te bieden en om uw ervaring te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met onze privacybeleid.